Wednesday, December 22

Tak Best Owh

aku rasa macam tak kena je skrg nie

rasa something missing

apa eyh?

heee

rasa macam best je

buat size largest.

hehehe

padahal post bukan ada apa sangat


nie la bila otak tak betul

mata pon da macam bukak tak bukak je

ermm

..............................

satu lagi post aku yang takde title

sebab?

sebab aku rasa bengang

aku nak marah tapi takley.

even aku pon tak tau aku patot marah ke tak

so in the end

sku just cakap

OK FINE LAH!

aku kan takde perasaaan

noktah

....

i dunno what is wrong with me
but i kinda afraid to look forward
to experience everyday with a new challenges
i'm just afraid
i dont even have the guts to do everything right
to say out loud what is in my mind
my opinions, my views my credibility
all that just gone
without any traces
or it is just me?
me who cannot find the way
me who are blind to see the crystal clear path

i dont even bother if my grammar is wrong
if anyone could not understand what i trying to say
if people will laugh at me

i dont care!

past is the past
i cannot look back
i dont even cant wish everything back to normal

what is normal actually?
no.. i dont have the answers

i missed myself
a person who full with motivation
a person who really committed
a person with high attitude
a person who really cares with her friend

but.
i lost in me
i cannot find myself

i dunno what is happening now

i am just screwed up
afraid of nothing
afraid of nothing
afraid of nothing

i feel like everything is getting run away from me
i know many loves me
but sometimes their love cannot reach my heart
why?
why?
why?

i am just afraid to look forward.


Aku Selekeh

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

aku usha gambagamba aku

dari dulu

sampai sekarang


tak berubah pon!

tetap gak ensiyahmuhammad yang selekeh

dan tidak pandai bergaya

dan tiada tarikan

haiya

Tuesday, December 21

Duit PTPTN Sem 2 2010/2011 da Masuk!

wahwahwah!!!

bergaya semua orang kan.

dok beratur depan mesin atm.

patotla mesin atm jadi tempat favourite skrg

apa lagi kan....

belanja la kamikami yang tak berduet nie

ingat weyh. nie sume DUET PINJAM je

jangan nak joli sangat

jangan lupa bayar.

silapsilap haribulan tak pasal kena blacklist

jangan lupa jugak

1 januari 2011

update diri masingmasing

kalau nak dapat interest 1%

:p


:p

Monday, December 20

Aku Rindu Rumah!

UIAM Gombak dengan Klang Gate
bukan lah jauh mana pon.
kalau aku naek bas-lrt-bas
campo dengan masa menunggu
dalam sejam la kot.
insyALLAH aku da sampai umah

kalau abang aku amek
memang dalam 15 minit confirm da sampai
kalau dan yang amek
memang sure 10 minit je da sampai

jarak dekat je.
tapi aku rindu umah

mungkin orang cakap
"ala.. rumah dekat je. bilabila boley balek"

yes, memang pon dekat.
aku ley call je sowh amek.
senang idop

tapi aku nak cakap.
suasana kat sini dengan kat umah laen
tekanan yang ada kat umah laen

kat umah ada orang jaga sakit pening aku
tak macam kat sini.
aku terkontangkanting sorangsorang
yes, kawankawan ada.
tapi kawankawan bukan family
fareez cakap:
macam mana rapat pon kita ngan sorang kawan
cepat atau lambat, sekarang atau kemudian
dia tetap akan tinggalkan kita jugak
*mulamula aku taknak setuju. tapi kadangkadang aku rasa memang btol.

entahla. aku buntu snanyer
aku cuma nak balek.
nie da sem 2
tapi aku still camnie.
rasa macam nak kuar dari sini cepatcepat.

mana pegi semangat aku nak belajar?
mana pegi semangat aku nak berjaya?
mana pegi semua semangat aku?
tah. aku pon tak tau

aku just tak tau
aku just lost dalam dunia yang luas

rasa nak pakai balek baju sekolah.
nak skola
tapi taknak pk pasal belajar
aku nak keje yang gaji besar
tapi taknak belajar
aku nak ada umah besar
tapi aku taknak keje sampai takde life

*merepek lagi.
hmm

Promote Blog

hehhee
nadia ada buat blog baru
pasal book review
aku tak tau la legal ke tak aku wat camnie
aku tak mintak izin dia pon.
hehehe
takpe.

aku nak promote jugak

Sudut Mata Saya

Mahallah

confuse la
tak tau nak tuka mahallah ke tak
rasa macam malas je nak tukatuka
nanti nak angkut barang lagi.

memang la roommate skrg tak sama macam dulu
tapi
rasa macam tak larat je nak angkut lagi barangbarang
manamana pegi pon sama jugak
still budak celpad jugak
tak masuk kuliah jugak
so apa beza kalau tuka mahallah ke tak

laen la kalau diorang cakap
tuka mahallah
bigger chances nak tuka status jadi budak kuliah
best la jugak nak tukatuka

bilik kat mariam memang la tak best macam bilik kat hafsa
mahallah mariam memang la tak baru macam aminah
kafe kat mariam tak semahal kafe nusaibah
mariam tak ekskludsif macam ruqayyah
mariam bangunan paling lama kalau nak compare ngan halimah
mariam jauh dari econs compare dengan safiyyah
tapi.............

kalau nak tuka pon.
macam malas gler je rasa

so skrg tak tau.
senangsenang aku jadi PALAPES la, tak pon WATANIAH ke, takpon SUKSIS
amek kau.
duduk kat salahuddin tu
kawat la tiap pagi.
tapi berat aku tak cukup
asek berat badan je jadi issue
cian aku


hahahahahahahah

nanti la aku fikirkan
nak tuka mahallah ke tak
tapi aku nie memang la trok kalau bab-bab memilih nie.

:p

Malaysian IIUM Direct Intake Students

best jugak ada group macam nie
sama-sama membantu antara direct intake.
serious rasa macam penat sangat kadangkadang
bila jadi direct intake students
most of the times rasa macam bias je.
tapi, kita takkan pena tau apa yang ditakdirkan utk kita

apa yang penting.
tujuan group ini ditubuhkan
oleh admin (yang penting aku bukan admin)
adalah untuk membantu samasama direct intake
dan saling memberi nasihat dan semangat kepada
kamikami junior yang selalu lost

hee

Malaysian IIUM Direct Intake Students

Thursday, December 16

Kepunyaan Saya

seperti biasa
aku memang tak pandai nak buat ayatayat sayang
tak pandai nak tunjukkan katakata sayang


aku memang tak romantik kan?

aiyo.

Wednesday, December 15

Tag Nafysha Masry

Salam ya uhti :)

Thank you la tag kita eyh awak.

tengahtengah aku nga tgk home facebook semalam. sambil teringat kisahkisah lama. dari aku nak dok berangan. meh la samasama kita jawab tag kawanku ini.

tapi seblom tu.. kat blog dia.. dia ada timbulkan persoalan napa nama blog aku comot padahal aku tak comot pon. hehehe

awak, alkisahnya begini..

satu hari ni... masa kitanga jalan jalan.. tetiba je kita terserempak dengan..................... er... snanyer.. kita rasa macam nama comot nie sesuai je ngan kita sebab tu melekat sampai sekarang. hehhehee

ok, now kita proceed ke tag yang sebenar!

1. Adakah anda rasa anda HOT..?
of course! hehhehee *takpela eyh nak perasan jap. :)

2.Update wallpaper yg anda guna sekarang


3. Cerita Pasal gambar ni..
sebab template nie kaler putih n purple! wee~ my fav colour you know. hehe tapi rasa nak tuka. but, nie template. kalau nak tukatuka macam leceh je nak masukkan semua balek. adeh

4. Kali Terakhir mkn pizza..
kat insect zoo. pergh best!

5.Lagu Terakhir anda dengar..
(actually, sedang mendengar)
azfar-akan ku jumpa.
aku rindu ngan fareez :'(

6. Apa yg anda buat selain dr selesaikan Tag ini..
makan waffle kat cafe mariam. okla.. not bad gak. tapi aku nga sakit gigi nie. huhu cari pasal kan?

7. Selain nama sendiri anda di panggil nama apa?
macammacam owh! rasa macam tak larat je nak type. hehe

8. Tag lg 5 orang...
-nadia
-lysa
-man
-kudin
-mira


9. Siapa org No 1 dgn anda?
kawan dari biro tatanegara. sampai sekarang owh still rapat lagi. bangga aku! hehe

10. katakan sesuatu pada org no 5
awak, jangan selalu nak sakit je!

11. No 3 ada hubungan dgn sape?
ngan hyppo. ri tu dia intip hyppo tu mandi. tak senunuh tol :p

12. Bagaimana plk dgn no 2?
owh..dia tunang abang ku :)

13.Kata2 cinta pd org no 4..
heheheeh apa kau nak aku cakap weyh?
better aku tak cakap pape kan?

okeyh :)
thank you!


IIUM : Duit PTPTN masuk!

Dear IIUM Students, SRC had asked Br. Nik Haziman, officer in Finance Division (STAD), you can check your PTPTN money on 22nd Dec 2010. PTPTN is suppose to be out on the 1st week of the semester. However, due to the late submission of all students' results to PTPTN (by some of our lecturers), students can only receive their PTPTN on the 3rd week of the semester.


status src iium

so korang. jom la beratur ramairamai dekat mesin atm ye

:)

Sunday, December 12

Scha Myra

kita nak text awak snanyer, tapi rasa macam nak tulis kat sini lak.

sory kita da lama tak tanya khabar awak.
selamat kembali ke uia bersama ye!

kita follow je apa yang awak citer kat blog.
kita suka semangat awak.
keep it up dear!
kita pon kena bersemangat gak study dis sem kalau nak exit.
giler la. rasa cam tough giler je nak amek paper english tu.

awak, kita snanyer da lama nak tanya
camne mak awak da ley tau relationship awak ngan dia?
kita tunggu gak kotkot awak ada post citer.
tapi takde pon.
nak text tetiba tanya pasal tu..
macam tak kena time je.

btw, kita skarg tak bape sehat.
tak tau la napa. tetiba je muncul ri nie. grr
geram giler owh.

okeyh! nie je kot.
kalau ada lagi. nanti kita post laen lak. hehhee

Renungan : Indah Pada Masanya

Dayah anta message nie kat aku. tapi aku sure. dia mesti anta kat roommate aku yang laen gak. thanks a lot dear!

Aku minta kepada TUHAN setangkai bunga segar,
IA beri kaktus berduri,
Aku minta kupukupu,
diberi ulat berbulu.

Aku sedih dan kecewa.....

Namun kemudian,
kaktus itu berbunga!
indah sekali
Dan ulat itupun menjadi kupukupu yang cantik!

itulah jalan TUHAN,
Indah Pada Masanya!

TUHAN tidak memberi apa yang kita harapkan,
tetapi DIA memberi apa yang kita perlukan..

Kadang kita sedih, kecewa, terluka.
tetapi jauh diatas
segalanya DIA telah mengatur yang terbaek dalam kehidupan kita

:)

Saturday, December 11

cuti?

Sem 1 2011/12 akn brmula pd 3&4 Sept 2011
(Lepasan STPM/Setaraf-Ijazah Pertama) & 1 Jun 2011 (Program Diploma
& Asasi) & bukan lagi pada Julai. Keputusan tersebut telah
dipersetujui KPT bg mberi ruang kpd Ramadan, Syawal & Merdeka.
Maknanya sesiapa y tak ambik sem pendek akan ada cuti pnjg dr
...April-Sept

copy and paste dari status MPP.

biar btol owh. aku tak tau nak happy ke tak. lama gler kot cuti. apa aku nak buat cuti lamalama macam tu. and aku tak paham, uia je yang cuti lama macam nie. atau SEMUA universiti atau kitorang je?

nak hepy ke tak eyh?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

10 Disember 2010

okeyh. mood berblogging aku untuk kecoh apa aku da wat. da kembali!!!!

serious aku cakap. da kembali!!!

now dengan KECOHnya, aku nak cakap apa yang aku wat hari ini. hehe

macam biasa. pagipagi mak aku kejut bangun subuh. pastu aku gosok baju kerja abang aku. ingat nak stay up. tapi.. aku rasa mengantuk ya amat. aku tido la balek. masa nga syoksyok tido. tepon aku dok vibrate. grr. pening pale otak ku ini.

owh! zudin upenya. heee yela. dia nak aku guide g bukit belacan. tapi aku ignore. tido balek.

tepon aku vibrate lagi. then aku angkat

aku : hello!
zudin : weyh! kau baru bangun tido ke?????????
aku :................ (tgk jam. omg. kol8.30! dia nak datang kol8.45! mati aku!!)
aku : k k. aku siap jap. satg kau datang.

express gler la aku pilih baju n mandi. pergh! sungguh tak caya. memang on time 8.45 dia datang amek aku.

sampai je kat umah fiqah.... lek jap.tgk dulu gelagat kembar, amar n amir. comel ok!!!!

blablabla.......

sampai la kat bukit belacan. jalan sampai hujung. pastu zudin ngan adik fiqah mandi. lam kol12 balek. sebab yang lelaki2 nie kena g solat jumaat :)

aku balek umah.

kat umah layan masterchef US. huhu. best giler owh tgk cara diorang masak n tgk diorang makan. andai aku boley masak macam tu. alangkah bestnyer!

pastu.. aku pon menunaikan janji dengan adik aku. ajak dia g maen bowling kat wangsa walk. huhu how come aku yang ajar dia maen bowling tapi markah dia lagi tinggi dari aku? sungguh tidak adil!!!!!

lam kol4 kitorang balek. aku lek dulu. dengan dulu lagu azfar-akan ku jumpa, seperti apa yang ku janjikan kepada fareez untuk dengar lagu nie. sementara tu aku tunggu asar dulu. cz aku nak kuar ngan fareez. nak beli barang sket nak bawak g uia.

hehe. fareez pegang bakul. aku paksa. heheheheeh da dapat apa yang aku nak. ingat nak lepak dobi, tapi bila aku pk nanti mesti mak aku membebel.. tros tak jadi.

and, masa di sinilah terjadinya kepala ku terhantuk kat kereta. sangat sakit owh. tapi aku tak nanges walaupon aku mmg nak nanges snanyer. huhu (and sampai skrg kepala aku still sakit)

[edited]
camnie citer dia. aku nak keluar dari keta. tapi aku gedik la nak majowkmajowk dlu ngan fareez. pastu fareez pegang kaki. aku rasa geli! (aku geli kat semua part badan hehe) pastu masa tengah geligeli tu. kepala aku terhantuk. aduih. sakit gler!!!!!!!!!! fareez da cuak da. dia usapusap pale aku. wisau ada benjol. tapi takde pon.

sampai kat umah. aku baring je jap. tros tertido. tapi tak tertinggal la maghrib. alhamdulillah.

then malam............

aku fight untuk add drop subject. aku fight untuk kawankawan aku sekali.
alhamdulillah dapat..

selamat pagi :)

p/s: alhamdulillah. saya gembira

Friday, December 10

Kesian Saya

Semua orang amek exam dok sebok brape pointer.
aku amek exam, takde pointer.
tapi dok sebok exit ke tak.
padahal harihari aku exit guna pintu kalau nak kuar.
hahahahaha

aku pon nak merasa gak ada pointer.
so....
dengan rasa penuh
PERASANnya
pointer aku
3.33
sebab arab aku dapat B+
muahahahaha
gler perasan owh,
padahal arab mana ada credit hour.

tapi still ok la kan.
ada la sket bunyi pointer tu.

hahhahahaahhaha

*monolog*
come on la Nc.
ko tak yah la jadi gila sorangsorang


to aten and aswad
tahniah tau dapat dean list.
karang bila akak da exit
akak balas dendam lak.
sure dapat pointer not less than 3.8
tunggu je!
azam plus dendam nie!
grr

Thursday, December 9

25 perkara

Aku kena tagged dengan nadia pasal 25 perkara tentang diri aku.

aku pon nga takde keje nie kan. bukan takde sangat la. tapi macam malas je nak pk benda yang aku kena buat. so, marilah samasama kita baca apa 25 benda yang aku nak cakap.

1. Nama sebenar aku en siyah binti muhammad. sure ramai la yang fikir "en" tu encik. padahal "en" tu "anne". takpe beb, wa tara kesa punya. haha

2. Nickname aku Nc. tapi bukan ada satu je. banyakla. tapi sekarang da ramai yang panggil aku 'anne' je. aku tak kesa nak panggil apa. janji ada kena mengena ngan nama aku. tapi kalau yang panggil ngan nama mencarut. memang aku marahla kan.

3. aku tak pandai masak. *taknak komen.

4. aku makan ikot mood. dalam sebulan kadangkadang aku tak boleh tengok nasi. bila da jadi camtu, aku pon tak tau aku nak makan apa.

5. aku suka makan coklat.

6. aku susah tidur. bukan la aku taknak tidur. tapi bila aku nak tidur je, macammacam bayangan muncul. kadangkadang sampai buat aku nak menangis.

7. aku tak berapa gemar mandi sungai/laut. takat nak rendam kaki ok la. tapi kalau sowh mandi, jarangla aku nak.

8. aku diam bila aku marah. *tolong jangan tanya aku pape masa nie. sama ada aku akan auto nanges or aku akan tros meletup.

9. aku taknak ngaku. aku malu nak ngaku. tapi hakikatnya, aku memang perlukan seseorang untuk teros hidup.

10. aku tak pandai bergaul. serious, aku tak pandai. mungkin bila bca nie, ada org kata. "tipu!!!". tapi hakikatnya, aku mmg tak pandai bergaul.

11. aku da takde ayah. sejak julai tahun nie. *seminggu seblom aku masuk uia. sure aku takkan lupa.

12. aku pantang kalau org usik family aku. maybe nampak aku diam je. tapi takkan ada yang boleh expect apa yang boley aku buat. aku pon takley nak expect apa yang aku buat. automatik je. yang penting. kalau nak cari pasal ngan aku. jangan sesekali mention pasal family aku.

13. owh!!!!!!!!!!!!!!!!!! aku da ada bf ok. fareez haziq. hehehe

14. aku suka maen game snake. yang ular makan bulatbulat kecik pastu jadi panjangpanjang. hehhehhee. game lama kan?

15. apa yang aku nak sangat, aku nak belon bentuk hati. pelik tak? dalam banyakbanyak benda yang aku nak. belon jugak yang aku cari. aku tak tau owh mana nak cari belon tu. korang tau?


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

25. siyes aku tak tau nak cakap apa lagi.

kepada yang nak buat.sila la. especially followers aku.

Followers

Aku tak ingat napa aku ada blog. kenapa aku buat blog and apa tujuan aku buat blog. hahahaa. tapi yang aku pasti............... aku nyer first blog aku delete, pastu aku stop jap. then aku boring takde sapa yang setia nak dengar pe aku bercakap, so aku buat balek blog, tapi aku guna link laen.

pastu rajin je aku update, kecohkecoh apa jadi kat aku ri tu. haha. kalau tak pajang memang bukan aku la namanyer tu. pastu aku bosan. aku men tukatuka link. haha.

cume satu je yang aku macam tak pena pulak terfikir.

nak kumpul banyakbanyak followers
and
nak jenguk blogblog femes.

ntah. aku pon tak tau napa. aku just tak berminat. aku cuma tgk blogblog junior aku. or sapasapa yang aku kenal je. tu je.

napa eyh?

tak kesa la.
blog aku pon, memang aku je yang paham.

muahahaha

Kepada Mr.B dan Ms.E

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Kehadapan Mr.B yang ku cintai,

Ingin ku nyatakan disini, bahawasanya saya ingin mengucapkan jutaan maaf kepada awak, saya tahu saya da banyak salahkan awak, padahal hakikatnya saya salah kerana menyalahgunakan awak, awak bukan untuk digunakan, tapi awak adalah tempat untuk saya menimba ilmu seikhlasnya. Ye, awak btol.... saya cakap awak hitam. saya tak sepatutnya cakap camtu. sebab pada asalnya awak tak hitam. saya yang jadikan awak camtu. Sekali lagi, maafkan saya. Tapikan Mr.B, saya juga nak mintak maaf kat awak, awak kena bekerja keras nak jadikan saya pelajar yang terbaek. Jadi, awak memang kena banyak bersabar dengan saya.

Kehadapan Ms.E yang ku sayangi,

Oh! saya malu nak mintak maaf dengan awak. sebab saya tahu. kalau saya mintak maaf, nanti mesti saya buat balek. awak tau la, saya nie fragile ok. cepat tersentuh, amat sensitif. saya tak tau saya nak salahkan awak ke tak or nak salahkan Mr.B sebab jadikan saya layan awak terok camtu. tah la Ms.E. saya memang sangat malu ok nak mintak maaf. amat amat amat malu. Oleh itu Ms.E............ saya memang belom sanggup lagi nak mintak maaf dengan awak. jangan la cakap saya ego.. saya tak ego. serious saya tak ego. saya cuma malu. cz da banyak sangat masalah yang saya buat dekat awak. Tapi, saya cuma boleh cakap saya akan cuba untuk layan awak baekbaek kali nie. Doakan saya!

Mr.B dan Ms.E saya sangat sangatsangat dengan awak2 berdua nie!!!!
serious saya tak tipu.

jangan sesekali cuba nak tinggalkan saya.
saya mati nanti.
pasti.

Wednesday, December 8

Tuesday, December 7

>>>>>>

the good news is...
i proceed to the next level which is also the last stage.
*hope so

the bad news is...
i still not exit to kuliyyah.

ok nc.
sabar ok?

Sunday, December 5

///

sudah 3 hari aku berduka.
menangis dan meratapi
kesedihan
kekecewaan
tiga lebih afdal
itu mereka kata
mungin ada benarnya.

ari ini terhibur hatiku
dia
jalan
air sungai
makan
mungkin sejak sekian
memang itu ubatnya

tabah Nc tabah!

Tomorrow

result will come out
if i exit
i will be very happy
i f i am not
i will be very upset

but fareez's said
whatever come out
just accept it
the more i want to rebel it
the more hurt i get.

that is so true.
i'll try to reda

wish me

Maafkan Aku

aku tau kau bukan dia.
aku tak sepatutnya layan kau camtu.
maafkan aku untuk itu.

Saturday, December 4

Muhasabah : Aku tak Solat.. Tapi Aku Berjaya

copy and paste dari nie


Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.


Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?


Maka saya hendak bertanya kepada anda.


Adakah anda tahu apa itu istidraj?


Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?


Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.


Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.


Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.


Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.


Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,


“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”


Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.


Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.


Nah… Apakah itu yang kita mahu?


Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?


Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”


Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.


Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.


Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.


Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.


Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.


“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”


ALLAH menjawab,


“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”


Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,


“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”


Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.


Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.


Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?


Saya yakin tidak..


Anda tenang sekarang?


Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.


Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.


Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

Friday, December 3

Perhatian

aku demam
tapi demam aku still tak boley lawan kesedihan aku skrg
aku benci ok!
aku benci kau!

*kau yang aku maksudkan skrg adalah sebuah institusi. bukan nyer orang perseorangan


damn it!
tak abesabes damn it.grr

Thursday, December 2

Unfortunately

i was wrong.
today is the day.

once you start your first step
never step backward
keep on step forward
you may fail now
but you never know what is in front of you
future is unpredictable

^_^

Today

i dont think today will be the day
i am thinking what should i do today?

let me flashback.
two days ago.
what such a bad argument.
seriously, i WOULD NOT delete that msg.
dont ask why and what.

yesterday.
grr.
the worst day ever!
everything goes wrong!
ERGH!
i really pissed off!

so, today?
looks stay will be the great idea.
i might be bored all the day staying at home
but its better than get another bad day.

i'm hungry
can please anyone buy me a food?
i just decide dont want to go out
err, please?